Новини и събития

 


„Ден на отворените врати“

В навечерието на първи юни се проведе „Ден на отворените
врати“ в Община Аврен за учениците от седмите класове от училищата в общината
Тази година кметът на община Аврен Емануил Манолов поде
инициатива, целяща да заинтригува младите жители на общината и да провокира
активното им участие в това, което се случва на родното им място. Инициативата
се казва „Ден на отворените врати” и дава възможност на деца от различните
училища да разберат как функционира общинската администрация, да се включат в
работния процес и да поемат за кратко отговорностите на служителите.
Общинска администрация – Аврен отвори врати за
седмокласниците ученици от всички училища на територията на Община Аврен.
Учениците бяха посрещнати от г-жа Светлана Георгиева -заместник – кмет на Община Аврен и г-жа Виолета Тодорова – Директор дирекция „ Образование, култура, туризъм и социални дейности ”.
Денят стартира с посещение на залата на Общински съвет –
Аврен, където се проведе среща с г-н Кадир Кадир – председател на Общински съвет – Аврен, на която младежите се запознаха с работата на местните общински съветници. След оспорвани дебати децата от училището в с.Приселци избраха
за председател на общинския съвет за „един ден“ Василиса Алексиева.
От другата група за председател бе избрана Катерина Емилова от училището в с. Синдел.
След интересната беседа децата бяха поканени в кабинета
на г-жа Виолета Тодорова – Директор дирекция ОКТСД, за да се запознаят с работния
процес в дирекция „Образование, култура, туризъм и социални дейности ”. С
голям интерес изготвиха заповед за обявяване на лятна ваканция.
Посещението на учениците продължи в отдел Общинска
собственост, земеделие и гори. Г-жа Галина Янева – началник на отдела и служителите и показаха изготвянето на акт за общинска собственост и подготовката на други документи.
Младежите бяха разделени на две групи и посетиха кабинета на кмета на Общината г-н
Емануил Манолов. За поста Кмет „за един ден“ бяха избрани: Алекс Стефанов – ученик в VII клас от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Синдел от и Павел Йорданов от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Приселци, които с отговорност заеха поста на управляващ Община Аврен и си избраха служители.
След впечатляващото посещение в кабинета на кмета
учениците бяха поканени при г-жа Светлана Георгиева – заместник – кмет на
Община Аврен, която ги запозна отблизо с работата на местната изпълнителна и законодателна власт и с дейността на различните направления, дирекции и отдели в администрацията. За зам. –кмет
на Община Аврен за „един ден“ бяха избрани: Максим Димитров от ОУ „ Д-р П. Берон“ с.Приселци и Пламен Лефтеров от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ с.Тръстиково.
По-късно визитата продължи в Информационния център на общината, където се
обслужват граждани на „Едно гише“.
В края на работната среща децата споделиха, че са силно впечатлени от обема на работа в общинската администрация
и от голямата отговорност, която носи местната власт за бъдещето на общината и нейните граждани, като изявиха желание да посетят общината отново.

Деня на детето

В чест на Деня на детето Община Аврен подари на нашите деца пъстри хвърчила, символ на свободното и безгрижно детство. Като пъстри птици, водени от уверените ръце на учениците ни, полетяха те в небето над училищния двор. Колко радост имаше в детските очи?! Мили деца, пожелаваме ви никога да не губите детето у себе си, да се наслаждавате на живота с всичката му пъстрота от емоции! Бъдете здрави! Мечтайте, творете, обичайте, пътувайте, търсете, намирайте!


„Защита при бедствия , пожари и извънредни ситуации“

На 21.05.2024 г. се състоя Областно ученическо състезание „Защита при бедствия , пожари и извънредни ситуации“ организирано от Министерство на Вътрешните Работи – Главна дирекция “ Пожарна безопасност и защита на населението“- гр. Варна. Домакини бяха гр. Вълчи дол.

Състезанието се проведе в два кръга: в първия участниците решаваха тест с който показаха знанията си при различни кризисни ситуации, а във втория показаха уменията си на терен. Изпробваха знанията и умения си при различни бедствия : земетресение , обгазяване , пожар, спасяване на давещ се човек , оказване на първа помощ.
Състезанието обогати знанията на всички участници , а множеството предметни награди зарадва още повече нашите ученици! Браво , момчета!

Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 24.05.24г. отбелязваме най-обединяващия празник в българския календар – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден честваме създаването на глаголицата от светите братя Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. На прекрасното тържество, организирано от Община Аврен, нашето училище бе удостоено с две награди – тези за Учител на годината и Ученическа формация на годината! Честити заслужени награди на г-н Веселин Лазаров и на футболния ни отбор!

Честит светъл празник на всички!

На 23.05.24г. гостувахме на ОУ „Свети Климент Охридски“ с. Дъбравино. Изиграхме два приятелски мача във възрастови групи 1-4 клас и 5-7 клас. Мачовете бяха изключително оспорвани и завършиха с победа за нашите домакини. Върнахме се с много положителни емоции и нови приятелства. До нови срещи!!!


Национален ученически празник „За хляба наш…“ – Благоевград

Пореден успех за нашето училище! Камелия Асенова от единадесети клас спечели Второ място в XXV юбилейно издание на Национален ученически празник „За хляба наш…“ – Благоевград. В различните категории на конкурса: рецепти, рисунки, стихотворения, приложно изкуство, премериха сили над 1000 ученици от цяла България. Нашата Ками се състезава в категорията с най-много участници – „Рецептите на баба“. Тя пребори огромна конкуренция и впечатли журито с автентична погача от родното място. Благодарим на организаторите на конкурса от Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, РУО – Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие – Благоевград и Национален дворец на децата не само за високото отличие, а и за възможността да популяризираме кулинарното богатство на община Аврен!


XVI Национален фестивал на детската книга и XIII Национален конкурс за театралка кукла по любим литературен герой – Сливен


10-и май е паметен ден за трима ученици от нашето училище. Мелис Мехмедова, Даниела Димитрова и Шукри Осман от 9. клас бяха наградени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева за участието си в XVI Национален фестивал на детската книга и XIII Национален конкурс за театралка кукла по любим литературен герой – Сливен – 2024 г. Във възрастовата си група те спечелиха трето място за куклите на Хари Потър, Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли. Те се съревноваваха с 250 други деца от цяла България и чужбина.

P.S! Не, че нещо, но определено предните две места са дадени на роднини!😜Видях куклите на тези места и ще замълча!!!
Да споменем, че организаторите бяха очаровани от нашите лъчезарни, талантлива и усмихнати деца!♥️

Христос Воскресе!!!!

На  07.05.1024 г. малките кулинари от групата на ЦДО 2-3кл в часовете за обяд и отдих продължиха традицията от миналата учебна година,а именно състезания с великденски яйца.Най-здравото яйце се оказа на Галина Емилова от втори клас,а най-дълго въртящо се яйце на Иван Димитров от трети клас. Забавленията не свършиха до тук. От счупените яйца,децата направиха малки пиленца.Всички се справиха чудесно!Браво! Растат бъдещите кулинари,бъдещите победители!


Общински образователен форум 2024г

На 2.05.24г. учителският колектив на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Синдел взе участие в Първи общински образователен форум 2024г. Заедно с колеги от другите училища в общината обсъдихме полезни за нас добри практики в работата си с учениците.

Благотворителен концерт

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, който се свързва с добротворството – Великден, учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“-с. Синдел представиха своя Благотворителен концерт, посветен на празника. Целта им бе да се съберат средства за беседка, която да украси училищния двор. В това дело те бяха подкрепени от кмета и цялата общественост на селото. Деца и учители се подготвиха с голям ентусиазъм. Представени бяха великденски стихове, песни, народни танци, модерни танци, сценката „Дядо и ряпа“, рецитала „Не остарявай любов“, ревю с тоалети от рециклирани материали, изработени от кръжока „Млад еколог“. Нашите готвачи и хлебари организираха кулинарен благотворителен базар, в който представиха разнообразие от печива и ястия. Скъпи гости на събитието бяха и известните синделски певици към НЧ „Никола Вапцаров“, които поздравиха децата с две песни и активно участваха в даряване на средства за каузата. Благодарим на всички за подкрепата и щедростта!❤

Лазаровден е!

На 27.04.2024 г. малките лазарки от СУ ,,Св.св. Кирил и Методий“ под ръководството на госпожа Татяна Кършулева ,огласиха улиците на селото със звънките лазарски песни . Посетихме много домове, зарадвахме много хора ,пяхме ,танцувахме и наричахме за здраве, дълголетие и берекет. Навсякъде бяхме посрещнати с радост и вълнение .Възродихме една забравена традиция. Обещахме на всички до година да се върнем и да ги заварим по здрави, по богати и по щастливи!
Наши помощници бяха и момичета от гимназиален курс, както и читалищното ръководство на селото.

Международен фестивал за народни танци Турция – Чанаккале

На 22.04.2024 година възпитаниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Синдел, участваха в „Международен фестивал за народни танци“ в Турция , гр. Чанаккале!


Световния ден на Земята

На 22.04.2024г. за поредна година възпитаниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Синдел, участваха в честването на Световния ден на Земята. Училищният двор стана мястото, където ученици от различни класове посадиха дърво на класа, за което да се грижат. Дърветата бяха любезно предоставени от инициативата ГОРАТА. БГ – ЗАСАЖДАМЕ БЪДЕЩЕ! С това младите хора подкрепят идеята да направим нашата страна по-зелено, чисто и спокойно място. Именно днес, когато обръщаме поглед към живителните сили на природата около нас, ние си даваме сметка, колко важно е да живеем в хармония с нея и чрез този малък жест искаме да предадем на бъдещите поколения едно по-добро наследство!

Тържествена церемония на тема: „Да“ на толерантността, „Не“ на различията“

18.04. бе особено щастлив ден за СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с Синдел, общ. Аврен, обл. Варна. На тържествена церемония, състояла се в Дома на културата „Искър“ в гр. София, бе финализиран конкурсът за есе на тема: „Да“ на толерантността, „Не“ на различията“. Той е организиран по инициатива на Министерството на вътрешните работи – Главна дирекция „Национална полиция“. На нея присъстваха представители на ръководството на Главна дирекция „Национална полиция“, Министерство на образованието, Норвежки финансов механизъм, Съвета на Европа и програмният оператор на Дирекция „Международни проекти“ на МВР.
Представителното жури, включващо експерти от Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация присъди СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на МВР (сред 83-ма участници от 10 области в страната!) за най-оригинално есе на нашата ученичка Шенай Ридванова Шемшединова! Чест за нея бе да ѝ бъде връчена от Главен комисар Атанас Илков – Директор на Главна дирекция „Национална полиция“!
Тържествената церемония по награждаването завърши именно с есето на нашата единадесетокласничка. Шенай получи персонални комплименти от оценяващите, бе поканена на празничен коктейл и взе своите нови лаптоп, таблет, устройство за съхранение на данни, както и още много подаръци с логото на МВР, огромна торба с лакомства и пожеланието да учи и да се влее в редиците на МВР.
Пожелаваме ѝ да използва потенциала си, непрестанно да се образова и да сбъдва мечтите си!
Шенай, ние се гордеем с теб! Честита победа! Специални благодарности на г-жа Svetla Stefanova – директор на нашето училище, за светкавичната ѝ реакция и осигурените самолетни билети, без които радостта на Шенай не би била пълна. За желаещите повече информация от събитието – официален сайт на МВР ГД „Национална полиция“.

Общинското състезание “ Спортни звездички“

На 18.04.2024 г. се проведе общинското състезание “ Спортни звездички“ за 1-4 клас , на което нашето училище беше домакин . Участие взеха шест училища : ОУ“ Св. св. Кирил и Методий “ с. Тръстиково , ОУ“ Д-р. Петър Берон“ с. Царевци , ОУ „Христо Ботев“ с. Аврен , ОУ „Климент Охридски“ с. Дъбравино, ОУ“ Д-р П.Берон – с.Приселци и СУ“ Св. св. Кирил и Методий “ с. Синдел. Всички участници се представиха чудесно и се съредноваваха със всички сили ! Нашите възпитаници се наредиха на почетното второ място!


Награда от кмета на общ. Аврен, г-н Манолов

На 09.04.2024г нашите футболни шампиони бяха официално поканени на сесия на Общинския съвет, за да бъдат наградени от кмета на общ. Аврен, г-н Манолов. Наградата е посещение на футболното дерби между Черно море – Левски както и две топки с логото на Христо Стоичков.

Ученическа купа Варна 2024

На 9 март стартира „Ученическа купа Варна 2024“.
Тази година рекорден брой отбори (52 варненски и 2 областни) заявиха желанието си да се състезават в седем дисциплини – мини футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, шахмат, тенис на маса и плажен волейбол. Отборът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Синдел с треньор г-н Веселин Лазаров и помощник – г-жа Ивета Йорданова, взе участие в надпреварата по мини футбол. Нашите сини лъвчета започнаха надпреварата спокойно и уверено въпреки огромната конкуренция. Първо повалиха ОУ „Христо Ботев“ с 7:1, после направиха на пух и прах ОУ „Капитан Петко войвода“ с 8:1. След това продължиха победния си марш и дори отборът на МГ „Д-р Петър Берон“ не можа да ги спре – 1:0. Да си знаят мястото!!! Същата участ имаше и СУ „Гео Милев“ – 1:0. Днес се състояха решаващите мачове за купата. Мотивирани да покажат как отбор от малко училище, извън град Варна, може да „отгледа“ сърцати и можещи футболисти, нашите хладнокръвно и майсторски пречупиха ОУ „П.Волов“ с 3:0, а на финала и ОУ „ А. Страшимиров“ с 2:0! Благодарение на тези деца купата дойде в с.Синдел. Браво момчета! Шампиони!!! Направихте ни толкова горди, колкото се чувствахме в далечната 1994 година, когато България стана четвърта на световното в САЩ! Бъдете здрави и все така самоотвержени!!! Гордеем се с вас! P.S! Ако знаете колко викахме и се радвахме, когато г-жа Йорданова ни се обади и каза, че сте станали шампиони!❤

Състезание „Най-добър млад готвач“

За поредна година СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Синдел, участва в най-престижното и значимо събитие за професионалните училища – състезанието „Най-добър млад готвач“. На проведената в Бургас надпревара, нашият възпитаник Бейхан Селиманов, с ръководител Мартин Крумов, получи специалната награда за „Най-оригинално предястие“. По време на събитието, продължило три дни, Бейхан премери сили с участници от 17 професионални гимназии и остави зад гърба си училища с утвърдени имена в професионалното направление, като Поморие, Сливен, Шумен, Димитровград, Ямбол, Котел и много други. Наред с престижното отличие, нашият участник бе зарадван от организаторите и с предметни награди. Пожелаваме на Бейхан да продължава да ни прави горди с неговите успехи!


Пролет е!

Пролетта чука на вратата ни. Ние, участниците в кръжок „Млади таланти“ , искаме да претворим пролетната красота на нашето село в рисунки. Ето защо, заедно с г-жа Кристина Кръстева ще участваме в конкурс “ Как изглежда пролетта“, организиран от издателство “ Кливър бук“. Предлагаме ви спойлер от работния процес по подготовката на творбите ни.


Тържество по случай осми март

На 08.-3.2024г.  учениците от 1.клас поздравиха своите майки по случай 8 март с артистична програма и прекрасни цветя. Пяха, танцуваха и рецитираха стихове. Майките бяха очаровани, развълнувани и просълзени. Благодариха на г-жа Валентина Лазарова и г-жа Ивелина Иванова, за това, че се грижат за благото на техните деца и ги превръщат в дейни млади хора.


Футболен турнир

На 06.03.2024г.  наши ученици от 8 – 12 клас взеха участие във футболен турнир, организиран от Българския Футболен Съюз. Срещата се игра в гр. Суворово. Под ръководството на г-н Лазаров нашите момчета завършиха с една победа и една загуба! Класирахме се трети в област Варна!!! Бяхте страхотни, продължаваме напред!


Посещение на Детска градина в с .Синдел

На 06.03.2024г. ученици при СУ „Свети свети Кирил и Методий“ с. Синдел от 4.клас и Мелис от 9.клас, ръководени от г-жа Василева посетиха Детската градина в селото. Внучката на баба Марта – Мартина (Мелис) и четвъртокласниците, закичиха всички там с мартеници като им пожелаха здраве, радост, успех. Изпяха им песнички и се запознаха с бъдещите първокласници.

 


Националния конкурс „Любовта в нас“- Варна

         Пореден успех за Мелиса Димова от 11.“а“ клас!!! Журито на Националния конкурс „Любовта в нас“- Варна, 2024г., организиран от ЦПРЛ Общински детски комплекс – гр. Варна, присъди на нашата ученичка поощрителна награда в категория „Проза“. Мелиса пребори 200 участници в категорията си от цялата страна и се нареди сред осемте наградени! Браво! Гордеем се с нея!❤


Kонкурса „Най-красива мартеница – украшение“

На 1 март на площада пред Община Аврен се състоя празник, с който бе посрещната Баба Марта. Кметът на Община Аврен – г-н Емануил Манолов, заместник-кметовете – г-н Боян Георгиев и г-жа Светлана Георгиева, ученици, жители и гости закичиха дърветата в парка с мартенички. Господин Манолов награди участниците и спечелилите в конкурса „Най-красива мартеница – украшение“. Сред щастливците сме и ние – Награда за групово изработена мартеница с ръководител г-жа Шевкие Али. Грамотата и наградата прие г-жа Светла Стойкова – Директор на нашето училище. Честито!🏆


Денят на самодееца

Днес е 1 март – празникът на Баба Марта, която кичи всички с мартенички за здраве и късмет. Днес е и денят на самодееца Синделските певици към НЧ „Никола Вапцаров – с. Синдел са самодейци. За да ги поздравят по повод празника им, момичета от 8. и 9. клас от нашето училище им изпяха народната песен „Седна ли са ми терзии“, като така показахме, че вече сладкогласните баби имат достойни заместнички! Браво момичета, прекрасни сте!!!🥰

https://www.facebook.com/100004473552309/videos/pcb.1769371000240498/7545268935537207


Националния конкурс „Пижо и Пенда“, гр. Перник

Баба Марта пристигна и при нас! Освен, че ни закичи с красиви мартенички, тя ни донесе и прекрасна новина:
Да ни е честита поредната награда за СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Синдел. Честито на Анета Ангелова от 2.клас и госпожа Боряна Агопян за чудесната иновативна мартеница чрез която спечелиха ПЪРВО МЯСТО в Националния конкурс „Пижо и Пенда“, гр. Перник в категория Иновативна мартеница. От около 200 участици, нашата е оценена с отличен. Честито, Ани и г-жо Агопян. 🇧🇬❤️
… И нека щъркелите долетят… 😊

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА

На днешния празничен ден най- щастливи бяха малките първокласници. Ученици от втори клас запознаха малчуганите с легендата за мартеницата и с българските народни обичаи, свързани с празника. След това ги окичиха с изработените с много любов бяло- червени гривнички.

Националния конкурс „Любовта в нас“- Варна

Пореден успех за Мелиса Димова от 11.“а“ клас!!! Журито на Националния конкурс „Любовта в нас“- Варна, 2024г., организиран от ЦПРЛ Общински детски комплекс – гр. Варна, присъди на нашата ученичка поощрителна награда в категория „Проза“. Мелиса пребори 200 участници в категорията си от цялата страна и се нареди сред осемте наградени! Браво! Гордеем се с нея!❤


Благотворителен базар Баба Мата

На 28.02.2024г. бе открит ежегодния благотворителен базар Баба Мата в СУ“Свети свети Кирил и Методий“, с. Синдел.
Всички мартеници, ръкоделия и украшения, които той предлага, и този път са изработени от учениците с много любов и креативност.
Базарът ще работи до 1 март включително.
Заповядайте!🙏❤️🇧🇬

Готови сме да посрещнем Баба Марта!

За поредна година учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Синдел, се включиха в конкурсите, свързани с настъпващия празник Баба Марта. Мартеници, пана, кукли и др. бяха изпратени за Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“, както и този, организиран от община Аврен.
Представяме ви част от красотите, които учениците изработиха под ръководството на своите учители. Благодарности и за родителите, които също подкрепиха своите деца с помощ от тяхна страна.

Проект “ Културният свят достига до всички“

Измина една календарна година от момента, в който нашето училище започна да работи по проекта „Културният свят достига до всички“. Всяко начало има край. Но ние не сме тъжни, защото всеки от нас ще отнесе частичка от красотата, която създадохме. Петима ентусиазирани преподаватели и пет ателиета, изпълнени с творчески настроени и търсещи красотата ученици. Събра ни любовта към изкуството. Преминахме през много – репетиции, умора, страх, нетърпение, караници, усмивки, грозни снимки, красиви снимки, шарени надписи, Токио, Барселона…, за да създадем красиви неща – два спектакъла, станали основа на два фестивала, изложба в радио „Варна“, училищно радио, цветен и най-вече различен център в селото ни, както и живописен училищен двор. Благодарим за дадената ни възможност да се докоснем до различните форми на изкуството и да се почувстваме и ние творци.♥️ Надяваме се, че такива проекти ще има и още!

 


Бъдещите ни „Хлебари – сладкари“

За първа година учениците от 9. клас с професия „Хлебар-сладкар“ имат учебна практика. С голям ентусиазъм и старание момчета и момичета се впускат в приключението да създадат от обикновеното бяло брашно, маята, маслото и млякото неповторими печива – погачи, пици, баници, солени мъфини, рогчета и милинки. Най-голямо удоволствие им носят, обаче, десертите – шоколадово брауни, курабии с течен шоколад, пандишпаново руло с конфитюр, пирог с ябълки. Въпреки че са начинаещи, влагат максимум усилия и нещата им се получават и на вид, и на вкус. Защото слагат и щипка любов, къде без нея?!😜Браво!❤️


151-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода – Васил Иванов Кунчев, наречен Левски!

Днес СУ“Св. св. Кирил и Методий“ – с. Синдел отбеляза 151-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода – Васил Иванов Кунчев, наречен Левски!🇧🇬

151 години печал, студ и скръб, породени от загубата на най-великия син на България – Апостола на свободата – Васил Иванов Кунчев, наречен Левски. 151 години гордост, че такъв човек се е родил, живял и обикнал повече от живота тази наша България! Поклон пред саможертвата, смелостта и духа ти, Дяконе!


Да опазим нашата красива България

Има и такива ученици, които по собствена инициатива днес решиха да почистят училищния двор. Браво, Ели, Зинка, Гинче и естествено рекордьорът в това, Севдалин! Гордеем се с вас, скъпи деца! Само така, чрез самосъзнание, ще опазим нашата красива България ! 🇧🇬


„Ден на лозаря и виното“

За поредна година учениците от нашето училище взеха участие в празника, посветен на Свети Трифон Зарезан, организиран от Община Аврен , под надслов „Ден на лозаря и виното“. Публиката беше очарована от прекрасните ни певци и напетите танцьори. Предлагаме ви да се насладите и вие!

 

СУ “ Св. св. Кирил и Методий“ – „Ден на лозаря и виното“ (youtube.com)


Събитие в Стара Загора Национален форум „Chef ‘ secrets – Eволюция на вкуса“

За втора поредна година, възпитаници на СУ Синдел имаха възможност да посетят организирания в Стара Загора Национален форум „Chef ‘ secrets – Eволюция на вкуса“. Събитието, което е единствено по рода си, обединява най-добрите професионалисти от хотелиерския и ресторантьорския бизнес с ученици и преподаватели от цялата страна. На форума бяха представени нови кулинарни техники и модерни презентации на ястия и десерти. Освен знанията, нашите ученици получиха и сертификати за своето участие.


КОЛЕДЕН И НОВОГОДИШЕН ПРАЗНИК

На 22.12.2023г. учениците от СУ“Св.св. Кирил и Методий“- с. Синдел празнуваха началото на коледните и новогодишните празници! Имаше по много от всичко – музика, танци, песни, шум, гирлянди, конфети, почерпка, рецитиращи деца, развълнувани родители, притеснени учители, усмивки, прегръдки, сълзи…пъстър калейдоскоп, който направи деня прекрасен. Беше организиран и благотворителен коледен базар, събраните пари , от който, бяха дарени за лечението на наш ученик, който се възстановява след тежко заболяване. Скъпи ученици, благодарим ви за емоциите и удовлетворението, които ни носите! Пожелаваме на всички ученици, родители, учители здраве, сбъдване на мечти и светли празници! Весела ваканция!


Коледния концерт в село Аврен

 На 21.12.2023г, учениците от СУ „Свети свети Кирил и Методий“ с. Синдел, се включиха в Коледния концерт, организиран от Читалището в с. Аврен, послучай предстоящия празник, а също така и разгледаха базара. Малките възпитаници, децата от начален етап, поздравиха гостите с песен и изнесоха рецитал, за да зарадват Дядо Коледа, който бе дошъл за да раздаде своите подаръци. Със своите изпълнения те зарадваха всички и внесоха много емоции и настроение. С много талант и певчески умения, кръшни гласове извиха и учениците от вокалната певческа група с ръководител госпожа Шевкие Али.
С тази изява на нашите ученици искаме да пожелаем светли празници на всички. Бъдете здрави, щастливи и благословени!

 


Ежегодното състезание „Най-добър млад кулинар“

На 13.12.2023 година в СУ“Св.св.Кирил и Методий“ – с.Синдел се състоя училищният кръг на ежегодното състезание „Най-добър млад кулинар“. В него взеха участие Бейхан Селимов от 11.а клас, Камелия Асенова от 11.а клас и Венцислав Атанасов от 12.а клас. Съревнованието между тримата беше оспорвано. Журито, състоящо се от г-жа Пакизе Хасанова, г-жа Весела Ганчева, гост-готвачите: Ивайло Петров – главен готвач в Комплекс „Калиакрия“ , Радостин Иванов – суши майстор в „Маса китчен“ и председател – г-н Мартин Крумов, присъди първото място на Бейхан Селимов. Пожелаваме успех за регионалния етап на състезанието, както на учениците, така и на преподавателите им, които самоотвержено ги подготвят и подкрепят.

 

Родителска среща

На 07.12.2023г. от 17,00 часа в СУ „Св.св.Кирил и Методий“ – с. Синдел се състоя родителска среща. Студът и лошото време не спряха майките и бащите на нашите ученици. Директорът ни – госпожа Стойкова, говори пред всички за проблемите, съпътстващи всеки учебен процес – резултати до този момент в учебния процес, допуснати отсъствия, дисциплина и други. След това общата родителска среща премина по класове, където класните ръководители дадоха изискуемата конкретна информация от родителите за техните деца. Благодарим за активното ви участие и се радваме, че сте готови да ни помагате в нелекия ни път да образоваме вашите деца!

___________________________________________

Съобщение

Уважаеми родители и ученици,

НА  07.12.2023г. ОТ 17,00 ЧАСА – РОДИТЕЛСКА СРЕЩА! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИСЪСТВИЕ НА ПОНЕ ЕДИН РОДИТЕЛ!!!

____________________________________________________________________________________________

11 – ти Кулинарен фестивал с благотворителна цел „Никулден“

Участие на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Синдел в 11 – ти Кулинарен фестивал с благотворителна цел „Никулден“ на 03.12.2023 г. в Гранд Мол-Варна. Нашето училище заслужено спечели 1-во място в категория „Предястие“ сред множество други конкуренти! Благодарности на Директора на училището г-жа Стойкова, на преподавателите по професионална подготовка и на учениците, които се включиха с душа и сърце в този фестивал!

               

    Пушенето: избери да не го избираш!

Кой не е чувал за вредата от цигарите? Има десетки кампании, които ни осведомяват какви могат да бъдат пораженията върху нашия организъм, както на активните, така и на пасивните пушачи. Вредата върху плода на бременната майка, която не спира да пуши. Известен факт е, че пушачите имат повече здравословни проблеми и умират по-млади.

                Но защо тогава продължаваме да пушим?

               Лош навик или съзнателно желание?

На тези въпроси търсиха отговори  учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ , както и техните класни ръководители, отбелязвайки деня с различни мероприятия: открити уроци, викторини, срещи – дискусии, табла с информационни  материали за вредата от тютюнопушенето. Целта е превенция на тютюнопушенето сред децата и учениците.

 

 

Националния конкурс „Есен в миниатюри“

Поредна награда за училище СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Синдел. Този път от участието ни в Националния конкурс „Есен в миниатюри“, организиран от Народно читалище „Пробуда 1880“ гр. Бургас за изработване на книгоразделители. Включиха се и семействата на нашите ученици, а част от предметите бяха изработени в училище. Аз и госпожа Хр. Върбанова се включихме с радост в тази инициатива. В крайна сметка имаме второ място за Никола Данаилов Павлов и поощрителни награди за Зина Росенова Жорова и Елка Сергеева Альошева. Специални благодарности на Дани Павлова (майката на Никола), която вложи сърцето си. Поздравления за всички ученици-творци и родолюбци! Гордеем се с вас!

Проект “ Културният свят достига до всички“

Представяме ви трейлъра на късометражния филм „Моят свят е и твой“ по проект „Културният свят достига до всички“ на сдружение „Наш свят“ – Варна с участници от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Синдел. Филмът ще описва работния процес, работата на младите хора по интереси, техните преживявания и емоции в хода на проекта.

https://www.youtube.com/watch?v=XanXSggO0Jg

На 20. 10. 2023 година се проведе конференция „Идентичност и публики: Културният свят достига до всички“, представяща постигнатото в работата по проект “ Културният свят достига до всички“, която се проведе в конферентната зала на Радио Варна. Присъстваха ученици, учители от нашето училище, работещи по проекта, както и директорът ни – г-жа Светла Стойкова, а също и представители на нашите партньори в това начинание от сдружение „Наш свят“. Присъстваха и изявени артисти, театрални критици и специалист.
Обсъдиха се темите за идентичността в епохата на глобализацията и дигиталните технологии, за детската публика и начините за отключването на техния потенциал, както и добри практики за културен достъп до деца от малцинствата.
Изказванията на гостите отключиха интересни теми за размисъл, над които можем да помислим. Засегнаха се теми за ресурсите в училищата, за ромската кухня, култура, различните видове етноси, техните групи и конкретно идентифицирането на ромите като общност.

На 29.09.2023г.  град Шабла ни посрещна със слънце и дъх на море. Нашият пътуващ фестивал „Моят свят е и твой“ представи своя пърформативен спектакъл „Аз съм-Аз мога“ под егидата на проект „Културният свят достига до всички“ читалище „Зора“. Нашите актьори, певци, танцьори, както и гостите от Шабла, бяха уникални. Ръководителят на проекта – г-жа Ива Панева, беше очарована от таланта, хъса и ентусиазма на всички участници. Получи се прекрасен празник за местната широка общественост.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

ПРЕМИНАВАНЕ В ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО XII КЛАС

Съгласно Заповед РД 09- 3457/ 26.11.2020 г. на Министъра на образованието и науката се преустановява присъственият образователен процес от 30.11.2020 г. до 21.12.2020 г. за учениците от 1. до 12.клас. Организира се обучение от разстояние в електронна среда чрез използването на средствата на информационните и комуникационни технологии съгласно седмичното разписание на съответните паралелки. 

Начален етап: I-IV

I час 08, 30- 08, 50 ч.
II час 09, 00- 09, 20 ч.
III час 09, 40- 10, 00 ч.
IV час 10, 10- 10, 30 ч.
V час 10, 40- 11, 00 ч.
VI час 11, 10- 11, 30 ч.

Прогимназиален етап: V-VII

I час 08, 00- 08, 30 ч.
II час 08, 40- 09, 10 ч.
III час 09, 20- 09, 50 ч.
IV час 10, 00- 10, 30 ч.
V час 10, 40- 11, 10 ч.
VI час 11, 20- 11, 50 ч.
VII час 12, 00- 12, 30 ч.
VIII час 12, 40- 13, 10 ч.

Гимназиален етап: VIII-XII

I час 08, 00- 08, 40 ч.
II час 08, 50- 09, 30 ч.
III час 09, 40- 10, 20 ч.
IV час 10, 30- 11, 10 ч.
V час 11, 20- 12, 00 ч.
VI час 12, 10- 12, 50 ч.
VII час 13, 00- 13, 40 ч.
VIII час 13, 50- 14, 30 ч.

ПИГ 1- 4 клас: Начало 12, 30 час ПИГ 5- 7 клас: Начало 13, 30 часа.


Съобщение

Уважаеми родители и ученици,

Учебният ден на 17.11.2020 г. започва в 9:00 ч. без промяна в седмичното разписание.


ПРОЦЕДУРА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА УЧЕНИК В ДНЕВНА ФОРМА В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА ОТ РАЗСТОЯНИЕ, КОГАТО

ПРИСЪСТВЕНИЯТ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЦЕС В УЧИЛИЩЕТО НЕ Е ПРЕУСТАНОВЕН

(ЧЛ. 115А, АЛ. 4, Т.1, Т.2 И Т. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБУЧЕНИЕ)

 

При изявено желание даден ученик да се обучава в дневна форма в електронна среда от разстояние се процедира по следния начин:

1.      По здравословни причини – подава се заявление (по образец или свободен текст) от родителя до директора на училището, в което учи детето за обучение на ученика в електронна среда от разстояние. Родителят попълва декларация за готовност за осъществяване на това обучение. Представя се медицински документ, удостоверяващ заболяването, издаден от експертна лекарска комисия или етапна епикриза. Комплектът документи се депозира в деловодната система на училището. Директорът издава заповед за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние.

2.       По желание на родител или ученик –  подава се заявление (по образец или свободен текст) за обучение на ученика в електронна среда от разстояние от родителя или ученика до директора на училището, в което учи детето. Родителят или ученикът попълва декларация за готовност за осъществяване на това обучение. Директорът представя становище за възможността на училището да предостави обучение в електронна среда, както и информация за успеха и активността на ученика през изминалата учебна година. Комплектът документи се  представя електронно в РУО – Варна от директора на училището. Комисия в РУО ги разглежда и дава разрешение или отказва обучението в дневна форма в електронна среда от разстояние. Ако становището е положително, директорът издава заповед за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние.

Вероника Асенова от 5.клас е победител в конкурс за детска рисунка „Икабог“

Тридесет и четирите детски рисунки, които ще илюстрират българското издание на книгата „Икабог“, са разкрити от организатора на конкурса в България.

Инициативата стартира през месец август, като протичаше паралелно с поетапното безплатно публикуване на всички глави от приказката „Икабог“ на Дж. К. Роулинг.

Общо 87 деца от цялата страна взеха участие със 155 рисунки, подадени от техните родители в надпревара за голямата награда – рисунката да бъде включена в най-новата книга на обичаната детска писателка.

Съобщение

Уважаеми родители и ученици,
С решение на Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания – Варна е обявена грипна ваканция за гр. Варна и областта от 28.01.2020 г.  до 04.02.2020 г. включително.
05.02.2020 г. е неучебен ден – междусрочна ваканция.
Учебните занятия се възстановяват на 06.02.2020 г. в 08.00 ч. със седмично разписание за II

заповед грипна28.01.2020

Тържество в чест на Деня на народните будители – 1 ноември

На 31 октомври Ученическият парламент при СУ“Св.св.Кирил и Методий“ –с. Синдел, организира тържество в чест на Деня на народните будители – 1 ноември. Бяха поканени всички ученици и учители в новия компютърен кабинет на училището. Зорница Росенова, Галя Снежанова, Дияна Деянова и Себиле Апостолова, ученички от 9.“а“ и 10. клас разказаха на своите съученици как и кога се е зародила идеята да се чества този празник и кой го е направил национален. След това беше представена презентация , посветена на българските будители през вековете, изготвена от председателите на Ученическия парламент Петър Росенов от 11. клас и Себиле Апостолова от 10. клас. Присъсвващите бяха эапознати с интересни факти от живота на братята Кирил и Методий, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги С.Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други. В края на тържеството се проведе кратка дискусия на тема „Кои са съвременните будители на България?“ Повечето ученици бяха на мнение, че това са техните учители. Други отбелязаха,че за будители могат да бъдат признати и всички българи, които вдъхновяват хората за добро – актьори, писатели, спортисти, музиканти. Тържеството приключи с поредната инициатива на членовете на Ученицеския парламент, които бяха изработили томбола с късметчета за всеки под надслов :“Вярвай в себе си“.

 

 

 

 

 

Тържествено откриване на новата учебна 2019/2020 година

Свършва лятото, а с него си отива и дългата лятна ваканция. В първия учебен ден развълнуваните ученици, учители и родители се събраха за тържественото откриване на новата учебна 2019/2020 година в единственото средно училище на територията на община Аврен. Преподавателите очакваха да видят порасналите си възпитаници, а децата нямаха търпение да се съберат отново със своите приятели, за да огласят затихналото училище със смях и добро настроение. Техните родители стояха до тях, подкрепяйки ги в пътя им към знанието.
След вдигането на националния флаг и изслушването химна, отбелязахме празника с песни, стихове и народни танци. Най-развълнуваните ученици на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Синдел, бяха първокласниците. Въпреки че първите им стъпки в класните стаи бяха малко неуверени, погледите им бяха пълни с любопитство и те смело прекрачиха  прага на училището. За пръв път в класните си стаи влязоха и новите осмокласници.
Представен бе новият ни директор – г-жа Татяна Асенова-Георгиева, която приветства ученици и учители. Дадена бе думата и на специалните гости, почели празника ни – г-н Емануил Манолов – Кмет на Общ. Аврен, както и на г-жа Венцеслава Генова – Началник на РУО – Варна, които пожелаха на ученици и учители да съхраняват традициите на своето училище, да бъдат мотивирани и отговорни, да посрещат предизвикателствата на новата учебна година и в края и да бъдат удовлетворени от резултатите.

Успешна, спокойна и усмихната учебна година!
На добър час!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ИНТЕРКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ“ – АТЕЛИЕ „ТУРИЗЪМ И СКАУТСКИ УМЕНИЯ“, КЪМ ПРОЕКТ „ТВОРЧЕСКИ И ЕКО ДЕЙНОСТИ ЗА ИНТЕРКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА“ КЪМ ЦОИДУЕМ на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ с. Синдел

Конкурсна процедура 33

Доклад – ръководител

Доклад – ученик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект „Творчески и еко дейности за интеркултурно образование на ученици от етническите малцинства“ на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ с. Синдел

Проектът „Творчески и еко дейности за интеркултурно образование на ученици от етническите малцинства“ на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ село Синдел на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства предоставя условия за разнообразяване на училищния живот, опознаване на родния край, задоволяване на потребности за занимания по любими на учениците дейности. В периода 01.10.2017 г до 30.09 2019 г. в проектните дейности се включват 135 ученика от 1 до 9 клас, които ще провеждат неформални дейности и занятия в “ Творческата работилница, изграждаща се по проекта, в училище с три ателиета:

  • млад еколог 15 ученика;
  • рисуване,моделиране,конструиране и музика – 80 ученици
  • туризъм и скаутски умения – 40 ученици

Програмата на ателиетата ще бъде изготвена от ръководителите им, но всички мероприятия ще са по метода „ учене чрез преживяване“. Плаират се пленери по живопис, изложби на рисунки , картички, предмети на градински интериор, творчество с рециклирани материали.

Младите еколози ще посетят лабораториите в Девня- цимент, ще се запознаят с Мистър Клинкер, ще наблюдават как се създават стъклени предмети в завода за стъкло в гр. Белослав, ще работят с хигромери,  влагомери, ще се запознаят как се съхраняват вредни отпадъци,  вкл.батерии. Дейностите в Ателие „Туризъм“ ще разучат правилата и ще ги прилагат когато провеждат походи до водоеми, планински възвишения, разглеждат икономически дейности от техния роден край, работят с компаси, карти, изготвят маршрути. Учениците ще осъществят 11 пътувания с общо 1086 км, 2 посещения на художествени галерии, Делфинариума във Варна, резерват „Камчия“.

 

Сребърен медал от Национално кулинарно състезание за ученик от СУ „Св. св. Кирил и Методий“

От 19 до 21.04.2018 г. в Международния панаир в Пловдив се проведе XI Панорама на професионалното образование. Форумът бе открит от заместник-министърът на образованието и науката госпожа Таня Михайлова. В него участваха 350 ученика от 150 училища. Състезателите показаха своите умения в 11 професии. Нашето училище участва в категория „Най-добър млад готвач“. В първи кръг се състезаваха 18 млади кулинари. От тях във втори тур преминаха 10 участника. Ученикът от Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – село Синдел – Сейфула Сейфулов се справи с лекота в първия етап и се класира за участие на финала. Във втория ден на оспорваната надпревара състезателите трябваше да докажат своите умения, поставени пред изпитанието „черна кутия“. Продуктите в нея бяха патешко месо, круша, киноа и спанак. Синделският възпитаник запази самообладание, прояви креативност и впечатли журито със своята чиния. Той й придаде цветове, вкусове, аромати и фантазия. Сейфула успя да съчетае хрупкавата темпура от спанак с нежността на сос Велуте, ароматното патешко със сладостта на сочната круша. Старанието му бе възнаградено с второ място и сребърен медал от Националното кулинарно състезание. Наградите на победителите връчи госпожа Магдалена Станулова, държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на МОН.

Ученик от Синдел с престижна награда от кулинарно състезание

От 30.03.2018 г. до 01.04.2018 г. в град Русе се проведе Регионалния кръг на Националното състезание по професиите. Организатор на събитието беше Министерството на образованието и науката. Гост на проявата бе госпожа Магдалена Станулова, държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на МОН. В състезанието участваха отбори от професионалните гимназии по туризъм от цяла Северна България. Те премериха сили в четири категории: „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най-добър млад барман”. Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – село Синдел бе представено от своя възпитаник Сейфула Алиев Сейфулов от 12 клас. Той участва в категория готвач. На състезателите бе поставена задача да приготвят три ястия от пиле: студено предястие, супа и  основно ястие. Нашият ученик се класира на пето място. Това му осигури правото да продължи в Националния кръг на надпреварата в град Пловдив. Там своите умения ще покажат най-добрите млади кулинари от цяла България.

Проект ученически практики

През 2017-2018 учебна година в Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ село Синдел, община Аврен стартира проект BG05M2OP001-2.006-001 „Ученически практики-Фаза 1“. Той се осъществява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектът цели да повиши професионалните компетентности на  учениците в условията на реална бизнес среда, да ги подпомогне в избора на бъдеща професия и не на последно място – да се приложат на практика придобитите знания и умения в училище. По проекта ще се включат двадесет участника от девети до дванадесети клас на СУ „Свети свети Кирил и Методий“. Те ще имат възможността да натрупат опит за работа в кухня на заведение за хранене и развлечение. След приключване на практическото обучение учениците ще получат по 300 лева и сертификат, удостоверяващ участието им в проекта.

Младите кулинари от Синдел с изява в община Аврен

Ученици от кръжок „Кулинарни приключения“ на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – с. Синдел се изявиха на конкурса „Хлябът в Европейските страни – традиции, любов и вяра”. Събитието бе организирано от община Аврен и имаше за цел да представи традиционни български и чужди тестени изделия. Младите кулинари от Синдел приготвиха италианска чабата, испански хляб с розмарин и сушени домати и български погачи. Хлябовете и кулинарните изделия бяха дегустирани от гостите на събитието, сред които бяха областният управител на Варна, кметове на различни населени места, директори на училища, жители на община Аврен. Представените на конкурса умения учениците усвоиха в кръжок „Кулинарни приключения“. Това е една от шестнадесетте групи на училище „Свети свети Кирил и Методий“ – с. Синдел, които работят по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

На 26.10.2017 г. учениците от трети, четвърти и пети клас на СУ „ Св. св. Кирил и Методий ”, с. Синдел посетиха Детска лаборатория за приложна и забавна химия и биология, организирана от Байер България ЕООД. Инициативата е по проект, осъществен с подкрепата на МОН, РУО-Варна и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.
Малките ученици, облечени като истински лаборанти, наблюдаваха и извършваха експерименти и се докоснаха до науката по забавен и занимателен начин.
С блеснали очи малчуганите научиха: как се прави светофар, слонска паста за зъби и как работи стомахът .

През учебната 2016 / 2017 година футболният отбор на СУ „ Св. св. Кирил и Методий” – с. Синдел, с треньор господин Веселин Лазаров, за първи път бе поканен да участва в ежегодния за училищата от гр. Варна футболен турнир за „Купа Варна” във възрастовата група 8. – 10. клас.

Участие в турнира взеха 17 отбора, разделени в 4 групи. След победи над ЧСУ „ Юрий Гагарин” – Камчия, ІІІ ПМГ „ К. Попов” – гр. Варна и ПГСАГ „ Васил Левски – гр. Варна , отборът на СУ „ Св. св. Кирил и Методий” – с. Синдел, спечели безапелационно първо място в своята група и бе единственият отбор, извън Варна, класирал се за призовата четворка. Спечелените бронзови медали са огромен успех и признание за труда на спортистите и техния треньор. Голям успех е и второто място в класацията за голмайстори на Али Изет Алиев.

Медалите на нашите ученици бяха връчени от господин Емануил Манолов, кмет на община Аврен, който поздрави футболистите за успеха им.

РУСА ПРОЛЕТ ШЕТА ПАК

На 20. март 2017 г. учениците от начален етап на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ , с. Синдел, общ. Аврен тържествено посрещнаха настъпването на астрономическата пролет. Празнична програма с много песни, гатанки и стихотворения изнесоха учениците от трети клас.
Най–щастливи бяха малките първокласници, които получиха цветя, пролетни картички и лястовички, изработени от учениците от втори , трети и четвърти клас. Кулминацията на тържеството настъпи с появата на ято щъркели, които предизвикаха радостни възгласи у най-малките. По традиция мартеничките бяха свалени и окачени на плодни дръвчета.
Празненеството приключи с преминаване под венец от цветя с пожелание за прекрасна и живителна пролет.

ТРЕТИ МАРТ

Учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Синдел, тържествено отбелязаха националния празник на България – 3. март. Бе представена изложба от рисунки, както и тържествена програма, подготвена и изпълнена от ученици от втори и четвърти клас.

ЕКСКУРЗИЯ ДО СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ СТОЛИЦИ И АРХИТЕКТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ МАДАРА

По случай 3 март – Националния празник на Република България ,на 06.03.2017г. учениците от прогимназиалния етап към СУ“Св.св.Кирил и Методий“ – с. Синдел, общ. Аврен, обл.Варна посетиха старите български столици Плиска и Преслав и архитектурно – историческия резерват Мадара.

Големи емоции предизвика обиколката на средновековния град Плиска , разположен на площ от 23 хил. декара, което го е правило един от най-големите средновековни градове в Европа. Бил е създаден от първия български владетел хан Аспарух. Повече от два века е бил столица на българската държава (681–893 г.). С Плиска са свързани имената на 18 български владетели, сред които Тервел (700-721), Крум (802-814), Омуртаг (814-831), Борис І Михаил (852-889).

Същият интерес породи и обиколката на втората столица на Първото българско царство ,която е била създадена на река Тича от цар Симеон (893-927) по времето, когато България е в апогея на своето политическо и културно развитие. Крепостта на Преслав, подобно на Плиска, се е състояла от външна и вътрешна укрепителна система. Вътрешната крепост се намирала почти в средата на Външния град. Формата й била Г-образна, с кръгли кули в ъглите и квадратни по протежение на стените.

Най-силно въздействие върху учениците оказаха величествените скали и красивата природа на архитектурно – историческия резерват Мадара , както и най-значимият паметник в резервата – уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23м височина, той е станал образец на ранносредновековното българско изкуство.

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЦИ ВЪРЗАЛА

На първи март учениците от начален етап отбелязаха настъпването на Баба марта. Децата от втори и трети клас поздравиха малките първокласници с празнична програма. След като чуха легенди, песни и стихотворения, малчуганите бяха окичени с мартеници, изработени с обич от каките и батковците. Да сме бели и червени, радостни и засмени!

УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2017

На 22.02.2017г. в СУ ” Св.св.Кирил л Методий” – с. Синдел бе отбелязан Деня на розовата фланелка. Това е платформа от 9 неправителствени организации с каузата за предотвратяване на училищния тормоз. Учениците от училището изработиха миниатюрни розови фпанелки, които бяха залепени на реверите на всички участници. Бяха раздадени и розови балони. Учениците рисуваха картини върху асфалт, като претворяваха в тях своето виждане за живот без насилие и тормоз. В края на деня г-жа Милена Желязкова представи специална презентация на тема „ Не на тормоза!”, предоставена любезно на училището от МКБППМН – Община Аврен.

Учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Синдел печелят проект по по програма „Еразъм +“

За трета поредна година Средно училище „ Свети свети Кирил и Методий“ – село Синдел печели проект по програма „Еразъм +“. Тази година двадесет гимназиста от десети, единадесети и дванадесети клас ще имат възможност да посетят република Малта. Обучението на територията на островната държава ще продължи две седмици. Там учениците ще се запознаят с водещите иновативни световни тенденции в областта на здравословното хранене, както и ще повишат чуждоезиковата си култура.
Превърналите се вече в традиция международни обучения, реализирани от Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – село Синдел, повишават професионалните компетенции, създават възможности за по – добра реализация на пазара на труда и изграждат у възпитаниците на училището самочувствие на успяващи и можещи млади хора. В края на практиката в Малта гимназистите ще получат международен сертификат, с който ще имат възможност да удостоверят новопридобитите знания и умения. И не на последно място пътуването до слънчева Малта ще зареди участниците с нови емоции и незабравими спомени.

 

Учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Синдел , бяха много послушни през изминалата 2015г. и затова дядо Коледа им направи чудесен подарък : кростренажор и велоергометър. Двата уреда допълниха колекцията ни от фитнес уреди. Ето как момчетата и момичетата с радост разпускат след трудните часове.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Синдел, общ. Аврен, печели европейски проект за обучение на ученици в чужбина.

За втора година СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Синдел, общ. Аврен, печели европейски проект за обучение на ученици в чужбина.

През 2013 г. беше реализирана програма за обмяна на знания и практи-чески умения в Испания. Двадесет ученици от девети до дванадесети клас бяха близо месец в град Севиля.

Тази година добрата традиция за обмяна на опит с партньори от Европа, намери продължение в провеждането на практическо обучение по проект: „Модерните европейски кухненски технологии в услуга на професионалната гастрономия“. От 22.03.2015 г. до 04.04.2015 г. в град Никотера – Италия, десет ученици от десети и единадесети клас имаха шанса да се запознаят с най – иновативните тенденции в обзавеждането на европейските кухни. Бяха представени редица новости в производството на кулинарни изделия, чрез прилагане на модерни технологии. Практическото обучение беше изградено на базата на запознаването с основните кухненски апарати, тяхната функционалност и принципно устройство. Демонстрирани бяха модерни конструктивни решения, използвани за повишаване на ефективността на процесите в кухнята. Учениците усвоиха тънкостите за приготвянето на гурме ястия и Калабрийски специалитети във висок клас ресторанти, а новите умения демонстрираха пред съученици и учители в Синдел.

Реализираното обучение по програма „Еразъм +“, дава шанс на младите хора, учещи в СУ „Св. св. Кирил и Методий“- с. Синдел, да придобият незаменим опит, признат с международен сертификат, да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда и да бъдат предпочитани кадри при назначаване на работа в големите ресторанти на туристическите обекти.

Турнирът по футбол за ”Купата на Coca-Cola”

Турнирът по футбол за ”Купата на Coca-Cola” е платформа, която популяризира активния и здравословен начин на живот на подрастващите. Инициативата е дългосрочна и насочена към развиване на социалните умения на учениците чрез спортни активности, поднесени по забавен за тях начин.

Целта на проявата е да стане най-големият футболен турнир и празник за 12-14 годишните деца.

В кампанията са привлечени както учителите, така и семействата на учениците.

Ученик от СУ „ Св. св. Кирил и Методий” – с. Синдел , с медал за стихотворение, посветено на Васил Левски

Едва ли някога българите ще имат такава свята и възвишена човешка личност, като синеокия карловец Васил Иванов Кунчев. Едва ли някога ще се роди такъв предан, чист и безпристрастен , умен и прозорлив българин, като Дякона Игнатий. Едва ли днес или утре ще се появи на политическия небосклон такъв държавник, който да посвети изцяло себе си в служба на народа, без да мисли за собствени облаги и облагодетелстване на близки и роднини. Почти не вярвяме вече в такова чудо.

Ние, българите, завоювахме свободата, за която мечтаеше и се бореше Левски. Но не знаем как да си служим с нея, без да превръщаме всичко или почти всичко в свободия. Често заставаме пред неговия лик, водим дълги мълчаливи диалози с него и понякога напират сълзи в очите и през замъгления ни поглед срещаме неговия, взрян далече, далече напред, изпълнен с вяра и надежда, и в същия този поглед прозира някаква особена тъга и болка от безверието, от ежедневните ни предателства, от безхаберието ни…

Светлинка надежда, че примерът на стратега на българската революция – Васил Левски е жив, въпреки трудното ни ежедневие, стана ентусиазираното участие на наши ученици в третия международен конкурс, посветен на Апостола на свободата, организиран от БУЦ „Знание” – Чикаго, БДТВ „АЗ мога, аз знам”, Национален дворец на децата и Държавна агенция за българите в чужбина, със специалното съдействие на Творци без граници, Съйюз на писателите в Америка и по света. Под ръководството на своите учители учениците ни посветиха рисунки, стихотворения и есета на тази свела българска личност. След проведен вътрешноучилищен конкурс бяха излъчени три от творбите и изпратени в София, като за наша огромна радост, една от тях бе удостоена със златен медал. След получените поздравления от организаторите, петокласникът Ерик Ахмедов Хасанов получи покана за участие в честването, свързано с отбелязване на годишнината от смъртта на Васил Левски, където да получи и заслужената си награда. Поради невъзможност на родителите му да го придружат в гр. София, бяхме помолени да снимаме клип с рецитация на авторското стихотворение, което стана част от програмата, която ще бъде излъчена по детската телевизия „АЗ мога, АЗ знам” .

В ден, като днешния – 19.02. – не просто отдаваме признателност на една иконична личност, но и се опитваме да осмислим уроците на историята. Затова на проведеното честване по повод на 142 години от обесването на Дякона, ученици и учители от СУ – Синдел сведохме чела в знак на почит към поборниците и мъчениците на майка България, най-чистият от които е Васил Иванов Кунчев – Левски.

Посещение на артилерийски полигон Марково

На 24.10.2014г. ученици от среден курс на СУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Синдел посетиха мероприятия, подчинени на военното им обучение, като част от възстановената традиция курсантите- випусници от всички висши военни училища да демонстрират знанията и уменията си за използване на различни оръжия. В продължение на три часа те се запознаха с постиженията на командно- преподавателския им състав и тези на неговите обучаеми, гледайки на артилерийски полигон Марково, намиращ се на 38 км. източно от гр. Шумен, демонстративни стрелби с пистолет“ Макаров“, автомат“ Калашников“, противотанкови оръдия, картечници, РПГ-7, СПГ-9, ПТРК“Фагот“ , 37-23-3, самоходни гаубици и минохвъргачки. Така, с чувство на патриотична гордост, нашите възпитаници станаха част от научен форум за отбранителни технологии- Шумен, 2014г.

125 години СУ